شاید تا به حال، با فردی روحانی برخورد کردهاید و عباراتی را از او شنیده اید و معنای آنها را به وضوح درک نکردهاید! طلاب و روحانیون نیز ازبدو ورود به حوزة علمیه، با مجموعهای از اصطلاحات و الفاظ روبرو میشوند که در ابتدا، برای آنها نامأنوس به نظر میآید، اما مدّتی بعد، طلاب تازهوارد نیز همین اصطلاحات را استفاده میکنند که ادبیاتی اختصاصی برای آنها به وجود میآورد. بدون شک، شناخت این اصطلاحات و الفاظ برای بسیاری جذاب است.
کتاب«فرهنگ اصطلاحات طلاب» مجموعهای از این اصطلاحات است که همزمان با بیان و توضیح بسیاری از اصطلاحات متداول میان روحانیون، آگاهسازی مناسبی نسبت به فرهنگ حاکم بر حوزهها دارد.
از همین رو در این اثر برای بعضی اصطلاحات، توضیح بیشتری وجود دارد زیرا نویسنده معتقد است که توضیح بیشتر آنها می تواند نمایِ روشنتری از فرهنگِ و رسوم طلاب ارائه کند. اگرچه در این مجموعه نویسنده تلاش نموده است تا بیشتر اصطلاحات متداول در حوزهها را گردآوری نماید ولی در مقدمه بر این نکته تأکید دارد که فقط قسمتی از این اصطلاحات را گردآوری نموده است و کامل نمودن آنها فرصت و همکاری بیشتری را می طلبد. افزون بر این، وی به این نکته نیز اشاره ای دارد که برای آن که بیدلیل بر حجم اثر افزوده نشود از بیان و توضیحِ بسیاری از تعبیرات و ضربالمثلهای عربی، و یا اصطلاحاتِ علمی که کابرد عمومی ندارند، صرف نظر نموده است.