ای یهودیان، چگونه می گویید ما خردمند هستیم و تورات خدا با ماست؟! در حالیکه آنچه قلم دروغگوی کاتبان پدید آورده، چیز باطلی است. (ارمیا)
وقتی از کتاب مقدس سخن می گوییم پیش از هر چیز به مجموعه ای از نوشته های باستانی اشاره می کنیم که مدت هاست به عنوان «عهد عتیق» شناخته می شوند و امروزه دانشمندان عنوان «کتاب مقدس عبری» را به آن اطلاق می کنند. کتاب مقدس عبری کتاب اصلی یهودیت و نخستین بخش از کتاب رسمی مسیحیت است، ضمن آنکه منبعی غنی از تعالیم دینی است که از طریق متن قرآن به اسلام هم انتقال پیدا کرده است. این کتاب به سه بخش اصلی تقسیم شده است: بخش اول، تورات ، بخش دوم نبوئیم (نبوت ها یا نوشته های پیامبران) و سرانجام بخش کتوبیم (کتاب ها یا نوشته ها).
تا قرن ها خوانندگان این کتاب بر این باور بودند که نوشته های مقدس آن هم الهام الهی و هم یک تاریخ دقیق است که مستقیما از سوی خدا وحی شده است.اما در قرن هفدهم، دانشمندانی که زندگی خود را وقف مطالعه دقیق ادبی و زبانی کتاب مقدس کردند متوجه شدند که مساله به این سادگی نیست و در اواخر قرن هجدهم بسیاری از دانشمندان به این باور رسیدند که بخش هایی از کتاب مقدس اثر نویسندگانی متاخر از حضرت موسی است. با این تفاسیر، کتابی که گزارش مختصری از همه ی کاوش های باستان شناسی مربوط به مطالعات کتاب مقدس را بیان کند، می تواند برای علاقه مندان بسیار سودمند باشد. کتاب "باستان شناسی کتاب مقدس" نوشته های تاریخی کتاب مقدس را مورد بررسی قرار می دهد.