در کتاب «زن در نگاه صوفی» سعی شده است که با رویکردی متفاوت، یعنی از دیدگاه تصوف، به «زن» پرداخته شود. تلاش بر این است که چگونگی رویکرد پیشگامان و پیروان جریان های گوناگون تصوف به این موضوع از آغاز تا روزگار ما نشان داده شود، دیدگاه های اندیشمندان بزرگ عرصة تصوف در این مورد بیان گردد و خطوط کلی آن روشن شود.
ارزیابی متصوفه و اهل طریقت از زن گاهی بیش از اندازه به زیان او، اما در موارد بسیاری نیز به سود اوست. در زمان ها، مکان ها و میان اقوام و طریقت های گوناگون، رویکرد اندیشمندان تصوف به زن، بسته به مشرب آنها و طریقتی که از آن پیروی می کنند، در موارد اندکی بسیار متفاوت به نظر می رسد؛ اما در موارد بسیاری نیز میان آنها تفاوت چندانی نمی توان دید. دیدگاه هایی که در تصوف در ارتباط با زن ارائه شده اند، به همان اندازه که متعدد و متفاوت هستند، متناقض نیز به نظر می رسند. زن که گاهی همانند شیطانی به تصویر کشیده می شود، در مواردی نیز به صورت فرشته ای درمی آید. از این جهت، در موضوع زن نمی توان به صورت مطلق گفت «نگاه صوفیه به زن این گونه است» و لازم است این موضوع به صورت گسترده مورد بررسی قرار گیرد.
صوفیه و اهل طریقت در محدودة جغرافیایی بزرگی پراکنده شده اند، بنابراین، همانند تمام موضوعات دیگر، در این مورد نیز لازم است وجود دیدگاه های متعدد و متفاوت در آنها امری طبیعی به شمار آید.
در این کتاب بعد از درآمد و نگاه کلی که حاوی نظر نویسنده درباره زن و تصوف است مطالب زیر را می خوانیم:
بعد اعتقادی مسئله، زنگریزی، زن و فرزند، ازدواج از نظر صوفی، زن و مصیبت، رابطة جنسی، زن و عشق، تصویر عروس و داماد، حوریان در تصوف، تقوا و زن، زنی که با قرآن کریم سخن میگفت، زنانی که شیخ روزگار خود بودند، آه از این مردها! پاکدامنی و گذشت زن، زیرکی و تیزهوشی زن، مردانگی و زنانگی، مردانگی، رجزخوانی، زنانی که به مردان درس دادهاند، کنیزکی که به ارباب خود درس داد، زنانی که به فرشتگان درس دادند، زن در نگاه ابن عربی، فضایل زنان عارف، الهام و زن، حال وجد و زن، معراج یک زن، زنان پذیرفتهدعا، زن و راز و نیاز، عبادت شبانه، اولیای سیاه، زن زردروی، زنان عارف و حجاب، صدای زن، زن و مرگ، زنان عاشقی که از اولیاءالله بودند، نیکی به انسان، دلسوزی نسبت به جانداران و دوست داشتن حیوانات، مهماننوازی ، اولیای کوچک، زنان عارفی که در سواحل، کرانة رودها، بیابانها و بر سر کوهها دیده شدهاند، زنانی که به سیاحت میرفتند، زن در طریقتها
زن در طریقت یَسَوی، زن در سلسلة نقشبندیه، زن در سلسلة بکتاشیه، زن در فرقة مولویه، زن در نگاه اهل فتوت، زن از نگاه عشاقیان، زن از نظر فرقة جراحیه، زنان ملامتیمشرب، تکیهها، زاویهها و زنان، زن و نعت، زن و اهل بیت، آرامگاهها، یک حکایت عاشقانه کهن: عبدالرزاق، پیوست 1: ابجد عشق ، پیوست 2: زنان صوفی شاعر
برای مطالعه بیشتر در مورد این کتاب، اینجا را کلیک کنید.