کتاب متشکل از ۶۹ نمودار است که در آنها اطلاعات، اعداد و ارقام مربوط به تعداد کتاب ها، ناشران و پدیدآورندگان کتاب در طول چهل سال پس از انقلاب اسلامی بر اساس جامعترین و فراگیرترین آمار و اطلاعات قابل استخراج از بانک اطلاعات موسسه خانه کتاب نمودارهای دوازده گانه موضوعی، نمودار نسبت جمعیت به تولید کتاب، آمار پروانههای نشر صادر شده بعد از انقلاب، قیمت کاغذ، تعداد پدیدآورندگان، برشهای دههای و تقسیم بندیهای دورهای دولتها آمده است.
آمارهای این کتاب وضعیت نشر کتاب را در طول چهل سال پس از انقلاب اسلامی در زمینههای مختلف اعم از موضوعی، جغرافیایی و حوزههای مختلف نشر به ویژه پدیدآورندگان و ناشران نشان میدهد. این آمارها به مثابه دادههای پایه و مواد خامی هستند که اینک در اختیار صاحب نظران، دانشگاهیان، پژوهشگران، کارشناسان، دست اندرکاران و مدیران صنعت نشر، مدیران ارشد فرهنگی و اصحاب رسانه قرار گرفته اند تا هر کدام به فراخور حوزه تخصصی خود به تجزیه و تحلیل آن بپردازند.
مهمترین ویژگی این کتاب نگاه چهل ساله به موضوع است. این ویژگی هم در شیوه تنظیم کتاب، هم در نحوه ترسیم نمودارها وهم در مقایسه چهار دههای روندها نشان داده شد که حاصل آن، یافتههای جدید در برخی حوزهها است. برای نخستین بار روند چهل ساله وضعیت نشر کتاب در موضوعات ده گانه رده دیویی به انضمام دو حوزه «کودک و نوجوان» و «کمک آموزشی» در مجموع دوازده حوزه موضوعی هر کدام در یک نمودار مستقل بررسی شده اند که آگاهیهای بسیار مهمی از جمله فزونی قابل ملاحظه حوزه کمک آموزشی، رشد قابل توجه کتابهای فلسفه، روان شناسی، علوم اجتماعی و ادبیات و کاهش نسبی کتابهای دینی در سالهای اخیر به دست میدهند.