رمان "مرد آبرنگی" اثری از نویسنده ی معروف آمریکایی، کورت ونه گات است. شخصیت اصلی این رمان، رابو کارابکیان بوده و داستان از زبان او بازگو می شود. در واقع موضوع اصلی، زندگینامه ی این نقاش یک چشم است. کورت، اولین بار کاراکتر خیالی کارابکیان را در رمان صبحانه قهرمانان معرفی کرد و در آنجا اشاره ی کوتاهی به این شخصیت کرد.
این کتاب در زمره تخیلی ترین آثار ونه گات جای گرفته است؛ روایتی از شوخ طبعی فراوان و تضاد کنایه آمیز و تلخ او از شرح حال خیالی رابو کارابکیان، که در سن 72 سالگی همراه با راز های محبوس در مزرعه سیب زمینی اش در لانگ آیلند تنها مانده، اما سر و کله بیوه خوش اندام و دلپذیری (خانم برمان) پیدا می شود که او را به سوی گفتن داستان زندگی اش سوق می دهد...
در ابتدای این کتاب، راوی که خود رابو است، از مهمانان بابت قولی که برای بازگو کردن زندگینامه ی خود داده، عذر خواهی می کند. داستان ادامه پیدا می کند و می توان گفت جایی قصه شروع می شود که خانم برمان وارد خانه ی پر رمز و راز رابو می شود و او را با این سؤال که خانواده ات چطور مردند، شگفت زده کرده و او را مجبور به تعریف داستان زندگی اش می کند. خانم برمان شروع به تفتیش خانه و مزرعه ی سیب زمینی رابو می کند و مدام سؤال می پرسد و رابو را عذاب می دهند.
بخشی از کتاب:
"خانم برمان خدای فضولی است! منظورم این است که الآن به اینجا آمده بود و بدون این که احساس کند اول باید از من اجازه بگیرد تمام کاغذ های داخل دستگاه تایپم را خواند. می گوید: «چرا این قدر کم از ویرگول نقطه استفاده می کنی؟» یا «چرا نوشته هات رو بخش بخش می کنی و نمی ذاری طولانی باشن؟» "
در این داستان، ونه گات برخی از تجربیات واقعی خود را در زندگی شخصیت های ساختگی اش بیان می کند نظیر اعزام به اروپا در جنگ جهانی دوم که برای شخصیت رابو کارابکیان رخ می دهد. شوخ طبعی این نویسنده در آثارش مشهود است و در واقع آثار وی را می توان ترکیبی از طنز سیاه (یا به عبارت دیگر سرخوردگی ناشی از ایده آل گرایی) و مایه های علمی تخیلی دانست که البته در مرد آبرنگی، طنز سیاه و جنبه ی اجتماعی بر سایر موارد پیشی می گیرد.
ونه گات، واقعیت ساده و سینه سوزی را در مورد دلبستگی انسان به ساختن و ویران کردن آنچه خوش می دارد، برای خوانندگانش می گوید. سبک نوشتاری او طنزآمیز است و بیان نکات در دل نوشته های خنده آور، امضای شخصی این نویسنده ی معروف آمریکایی است.
مصاحبه با مترجم این کتاب را در مجله ی خبری آی آی کتاب بخوانید.
آدرس اینستاگرام انتشارات سبزان: https://www.instagram.com/sabzanpub/