کتاب حاضر تمرینی است منسجم در جامعهشناسی تاریخی که قدمت ریشههای استبداد اروپایی را در مسیرهای متنوعی کندو کاو میکند که از جوامع متکی بر کار بردههای یونان باستان و روم تا فئودالیسم شکوفا طی شده بود. آنـدرسون در جریان این بـررسی، قـدرت تبیینی برداشت مارکسیستی از تاریخ را به اثبات می رساند و پالوده می سازد و در همان حال نوری روشنگر بر تاریخ یونـان، روم، تهاجم اقوام ژرمنی، جامعه کوچنشین و الگوهای متفاوت فئودالیسم در شمال، شرق و غرب و منطقه مدیترانهای اروپا می افکند.
مطالعه این اثر برجسته می تواند الگویی برای پژوهش عیـنی تاریخ یک کشـور یا یک منطقه یا یک قـاره باشد که بنیانهایش را بر سیر مادی تکوین، رشـد و فـروپاشی نهادهای اقتصـادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن استوار می سازد، نه بر الگویی ذهنی و از پیشساخته مانند تاریخ اندیشه، بی ارتباط با سیر تکامل مادی آن.
این کتاب پیش درآمدی است بر تحقیقی مفصل تر با عنوان تبارهای دولت استبدادی که جستارمایه اش بی درنگ ادامه ی اثر حاضر خواهد بود. دو کتاب مستقیما در یکدیگر تنیده شده اند و در نهایت یک بحث را مطرح می کنند.
رابطه ی بین این دوعصر باستان و فئودالیسم از سویی و استبداد از سوی دیگر در چشم انداز متعارف بیشتر تحلیل هایی که از آن ها می شود، بی درنگ اشکار نیست