از سری مطالب جالب نجوم؛ نقشه های ماه
گزارش مصوری که گالیله از مشاهداتش با تلسکوپ نوشت بسیار قابل توجه بود. این گزارش شامل مشاهدات او از آسمان در تاریخ یکم و چهارم دسامبر 1609 بود و آنچه را او درباره ماه آموخته بود، همراه با کشف چهار ماه دیگر گرداگرد سیاره مشتری دربرمیگرفت. در آن روزگار این دستاوردها، او را به اندازه خود تلسکوپش آنچنان به شهرت رسانید که انگار با منجنیق به آسمان دنیای علم پرتابش کرده باشند!
گزارش مصوری که گالیله از مشاهداتش با تلسکوپ نوشت بسیار قابل توجه بود. این گزارش شامل مشاهدات او از آسمان در تاریخ یکم و چهارم دسامبر 1609 بود و آنچه را او درباره ماه آموخته بود، همراه با کشف چهار ماه دیگر گرداگرد سیاره مشتری دربرمیگرفت. در آن روزگار این دستاوردها، او را به اندازه خود تلسکوپش آنچنان به شهرت رسانید که انگار با منجنیق به آسمان دنیای علم پرتابش کرده باشند! گالیله، نقاش درونش را به تمرین گماشت تا نقاشی سیاهقلم را فرا گیرد و بتواند از آنچه که او بهکمک ابزار انقلابیاش رصد کرده است، مجموعهای از طرحهای اولیه با قلم و جوهر و رنگهایی با پایه آب بکشد. این مهارتهای هنری همراه با پیشزمینه علمیاش او را قادر ساخت تا درک کند که الگوهای نور و سایه که با تلسکوپ دیده میشد، نشانه پستی و بلندیهای سطح ماه هستند. طبق نمودارهایی که او کشید مشخص گردید که سطح ماه، آنطور که پیشتر انگاشته میشد هموار و کاملاً کروی نیست؛ بلکه کوهستانی و دارای چالههایی است که دهانههای آتشفشانیاند. یکی از این دهانهها که او با جزئیات دقیق نشان داد دهانه آلباتِگنیوس است. تفاوت روز و شب ماه در میانه نموداری که او از ماه کشیده است، دیده میشود. مشاهدات شبانه گالیله از مشتری وجود چهار شیء ستارهمانند را آشکار کرد که در راستای خطی همراه آن هستند. این اشیاء از شبی تا شب دیگر جابهجا میشوند و گاه در پشت مشتری و گاهی هم در برابر آن ناپدید میشوند. بدین ترتیب، گالیله به درستی دریافت که اینها اقمار مشتری هستند که بر مدار آن میچرخند، همچنان که ماه نیز گرداگرد زمین را میپیماید. او با تلسکوپ توانست ستارگان بیشماری را ببیند که پیشتر و با چشم غیرمسلح قابل دیدن نبودند. یافتههای آسمانی گالیله بسیار پراکنده بودند. برای نخستین بار مشاهده اجرامی که به دور یک سیاره دیگر غیر از زمین میچرخند، پایبندی به مدل بطلمیوسی را تضعیف کرد؛ بدین معنی که زمین تنها مرکز گردش اجرام سماوی در جهان نیست. تصاویری که او ترسیم کرد دنیای زمین ـ مرکز ارسطو را به زیر کشید. دیدگاهی که بر این باور بود که هر آنچه بالای زمین است کامل و بیعیب و نقص است. کارهای او تئوری جهان خورشید ـ مرکز کوپرنیک را نیز تقویت کرد، چرا که گردش چهار ماه گرداگرد مشتری نشان داد که اجرام آسمانی میتوانند دور مرکزی جز زمین بگردند. کتاب «پیامبر پرستاره» در آغاز، با انتقاد شدید کلیسای کاتولیک روبهرو شد. ولی پس از اینکه مشاهدات گالیله از سوی دانشمندان دیگر بهسرعت مورد تأیید قرار گرفت، او را معروفتر هم کرد و سرانجام آوازه او به عنوان پدر مشاهدات نجومی نوین و پدر دانش نوین بر تارک علم، طنین افکند.
به کمک تلسکوپ گالیله، نقشههای کشیده شده از سطح ماه، یک افشاگری علمی بود. تا پیش از انتشار این نقوش، سطح ماه صاف و کاملاً گرد انگاشته میشد. طرحهای گالیله از سطح ماه آشکار کرد که این سطح، کوهستانی است و چالههایی دارد که دهانههای آتشفشانی هستند.
شما می توانید برای یاد گیری بیشتر نجوم به لینک های زیر نیز در سایت مراجعه کنید
نقش تلسکوپ در علم نجوم ، تفاوت تلسکوپ کوچک و تلسکوپ بزرگ
جهان تاریک از دو جزء کاملا ناشناخته ساخته شده است؛ ماده تاریک و انرژی تاریک
آموزش نجوم ـ سیاره ها در منظومه شمسی
کرم چاله ها ـ آنچه برای یادگیری رشته نجوم لازم است بدانید
تاریخچه علم نجوم و سیری در کهکشان راه شیری
روند رو به رشد نجوم از دوران باستان تاکنون و تاثیر نجوم بر فلسفه، مذهب و جامعه
1399/05/21 1586
شما می توانید به عنوان اولین نفر نظر خود را ارسال نمایید
وارد کردن نام و نام خانوادگی الزامی می باشد
وارد کردن ایمیل الزامی می باشد info@iiketab.com - ایمیل وارد شده صحیح نمی باشد
وارد کردن متن الزامی می باشد
ارسال نظر