نقش مواد غذايي دركاهش استرس
تغذيه و استرس
عادتهاي خاص غذايي ميتواند سبب ايجاد و يا افزايش استرس در زندگي افراد شود. از جمله اين عادتها، مصرف کافئين، الکل، قند و گرفتن رژيمهاي است.
زماني كه بدن در معرض استرس قرار ميگيرد، با ترشح هورمونهاي استرس،سطح اسيدهاي چرب و قند در خون بالا ميرود. قند خون موجب ميشود انرژي و نياز بدن به سوختوساز و مقابله با عامل استرس زا تأمين شود.
برخي از افراد در چنين مواقعي به خوردن كمي خوراكي شيرين مثل شربت، شكلات و خرما دست ميزنند. اگر اين كار انجام نشود سطح قند خون افت شديدي پيدا ميكند و در نتيجه بدن توانايي لازم براي مقابله با عامل استرس زا را از دست ميدهد و فرد به افسردگي يا اضطراب، خستگي و زودرنجي پس از استرس دچار ميشود. البته چنين حالتهايي براي همه افراد رخ نميدهد و بدن كساني كه تغذيه مناسبي دارند عكسالعمل بهتري نيز در رويارويي با استرسها از خود نشان ميدهد.
مواد كافئين دار و استرس
توصيه ميشود در موقعيتهاي استرسزا از خوردن مواد كافئيندار مثل چاي، قهوه و شكلاتهاي كافئيندار خودداري كنيد. کافئين دستگاه اعصاب مرکزي را تحريک ميکند. اين ماده در چاي، نوشيدنيهاي سبک، کاکائو، شکلات و بعضي داروها وجود دارد.
کافئين از طريق جدار معده و رودهها ظرف چند دقيقه جذب شده و توسط جريان خون به تمام قسمتهاي بدن ميرسد. اگر مقدار آن به اندازه كافي باشد فرد سرحال شده و ميتواند هوشيارانهتر عمل کند اما مصرف بيش از حد کافئين ميتواند زيانآور و مسئلهساز باشد. کافئين، هورمونهاي استرس را تحريک ميکند و ممکن است منجر به افزايش ضربان قلب و فشار خون شود. کافئين و اسيد موجود در قهوه باعث تحريک ديواره معده و رودهها ميشود و مصرف بيش از حد آن ميتواند سبب برانگيختگي، اضطراب، بيقراري و پريشاني، اختلال در خواب يا سر گيجه شود.
رژيم غذايي و استرس
رژيم غذايي حاوي پروتئين، كربوهيدرات، كلسيم، پتاسيم، آهن و روي براي مقابله با شرايط استرسزاي محيطهاي كاري مناسب است.
پروتئين
گوشت، مرغ، ماهي، تخم مرغ، پنير و شير، لوبيا و سويا
كربوهيدرات
نان سبوس دار، برنج، لوبيا، سيب زميني
كلسيم
شير، پنير، ماست، ماهي، كلم، كاهو، سيب زميني، شاتوت، پرتقال
پتاسيم
سيبزميني، ماهي (ساردين)، ماست، موز
آهن
گوشت، تخم مرغ، غلات، لوبيا، برگه ميوهها
روي
جگر، مرغ، سويا، برنج، گلابي، لوبيا
ويتامينها و مكملهاي غذايي
ويتامين ث، گروه ويتامينها ب، قرصها و كپسولهاي حاوي مواد معدني
نعناع، موثر در كاهش استرس
چاي نعناع در كاهش استرس، بيخوابي و سردردهاي عصبي كاربرد دارد. از ديگر موارد مصرف نعناع، كاربرد آن در تسكين مشكلات گوارشي همچون نفخ، سوءهاضمه، تهوع و مشكلات گوارشي ناشي از استرس است.
معجزه سيب
خوردن روزانه يك عدد سيب متوسط براي مقابله با استرسهاي محيط كار توصيه شده است. برخي از متخصصين تغذيه چاي پوست سيب را يك نوشيدني مناسب براي آرامشبخشي اعصاب معرفي ميكنند. از آنجا كه سيب، يك منبع غني از ويتامينهاي گروه B، منيزيم و فسفر است و در تقويت اعصاب نقش بسزايي دارد.
تحقيقات جديد نشان ميدهد دم کردن پوست سيب و شيرين کردن آن با اندکي عسل، نوشيدني آرامشبخشي ميسازد که بهترين دارو براي آرام كردن اعصاب متشنج و به خصوص آرام كردن و رهايي بدن از استرسهاي روزانه است. خاصيت اعجابانگيز ديگري که در سيب است به توانايي اين ميوه در منبسط کردن اعصاب ناحيه صورت مربوط ميشود. زمان خوردن سيب احساس ميکنيم تنشي که تا پيش از اين در عضلات صورت خصوصا ناحيه فک داشت برطرف شده است.
از ديگر فوائد اين ميوه ميتوان به وجود اسيد سيتريك موجود در آن اشاره كرد كه به هضم مواد غذايي و دفع سموم از بدن كمك ميكند. اين اسيد به همراه پتاسيم موجود در اين ميوه به دفع اوره، اسيد اوريك و مواد زائد صفراوي كمك كرده و براي بيماران كبدي، رماتيسم و نقرس مفيد است.
براي مقابله بهتر با استرس از سه چيز دوري كنيد:
1- غذاهاي خيلي چرب
2- كافئين (قهوه، چاي تيره، نوشابههاي كولادار)
3- قند و شكر
1396/10/14 1324
شما می توانید به عنوان اولین نفر نظر خود را ارسال نمایید
وارد کردن نام و نام خانوادگی الزامی می باشد
وارد کردن ایمیل الزامی می باشد info@iiketab.com - ایمیل وارد شده صحیح نمی باشد
وارد کردن متن الزامی می باشد
ارسال نظر