روشهای ارائه
ارائهها باید نقاط اوج در هر مرحله از زندگی حرفهای شما باشند.
ارائهها باید نقاط اوج در هر مرحله از زندگی حرفهای شما باشند. در واقع آنها لحظاتی بسیار حیاتی، فرصتی برای درخشیدن شما، معرفی برنامهها، بیان نظراتتان و تأثیرگذاری بر دیگران هستند.
اگر قصد تأثیرگذاری بر دیگران یا درخواست بودجۀ بیشتری داشته، یا صرفاً میخواهید عقایدتان را بیان کنید، ارائه و سخنرانی یکی از ارکان اصلی کار شما خواهد بود. پس چرا بسیاری از این فرصتهای طلایی از بین میروند و شما نمیتوانید به هدفی که میخواهید برسید؟ کتاب حاضر به تمام جزئیات یک ارائۀ موفق از جمله تحقیقات قبل از ارائه، مهارت معرفی طرح و بازخوردهای حاصل طی هفتهها پس از برنامه میپردازد. این کتاب به شما میگوید چطور بر مخاطبان خود به درستی تأثیر بگذارید، چه چیزهایی را هنگام ارائه، نشان دهید و چه چیزی را حذف کنید.
شما چه یک فرد حرفهای باشید که میخواهد سخنرانی بیعیب و نقصی داشته باشد و چه فردی تازهکار و دستپاچه که میخواهد با موفقیت از یک مرحله عبور کند، در این کتاب به تمام اطلاعات لازم دست خواهید یافت. کتاب حاضر با ذکرنکات و مثالهایی از بهترین ارائهها، نیاز شما را برای تأثیرگذار کردن گزارشها یا حرفهایتر کردن سخنرانیتان برطرف میکند.
سؤالات زیر شما را بر آن میدارد که به جنبههای مختلف ارائه بیندیشید و همچنین سؤالات دیگری را در ذهن شما ایجاد مینماید. برای گرفتن بهترین نتیجه از این ارزیابی، پیش از مطالعۀ کتاب، پرسشنامۀ زیر را مطالعه کنید و سپس صادقانه پاسخ مناسب را برگزینید.
1. به محض اینکه متوجه شدید باید طرحی را ارائه دهید، اولین واکنش شما چه خواهد بود؟
الف) چطور میتوانم از زیر این کار شانه خالی کنم؟
ب) عالی است! بر اساس استعدادهایم سعی در تأثیرگذاری بر مخاطب میکنم.
ج) جالب است! چطور میتوانم از این فرصت استفاده کنم؟
2. وقتی برای ارائۀ کار خود آماده میشوید، اولین نگرانیتان چیست؟
الف) راحتترین راه برای سرهم کردن این کار در مدت زمانی کوتاه چیست؟
ب) پیام من چیست؟
ج) چطور میخواهم بر رفتار و رویکرد مخاطبانم تأثیر بگذارم؟
3. هدف از ارائة این کار چیست؟
الف) نمیدانم.
ب) انتقال پیام.
ج) نمیدانم اما میدانم چطور آن را بیابم.
4. برای ارائۀ کار خود چطور تحقیق خواهید کرد؟
الف) از همکارم اطلاعاتی قرض گرفته و مطالبی به آن اضافه میکنم.
ب) تحقیقات لازم نیست، مطالبی که میخواهم ارائه دهم، قبلاً منتشر شده است.
ج) از منابع مختلفی تحقیق خواهم کرد؛ از جمله مطالب قبلی خودم، رقبایم و خود مخاطبان.
5. ارائۀ شما چقدر طول میکشد؟
ب) هر قدر که طول بکشد مهم نیست؟ از آغاز تا پایان وقت.
ج) بستگی دارد، میتوانم بسته به علاقۀ مخاطبان آن را مختصر یا طولانیتر کنم.
6. چند نکتۀ اصلی دارید؟
الف) به اندازۀ اسلایدهایی که دارم.
ب) تمام مطالب من، نکات اصلی هستند.
ج) بیشتر از 5 مورد نیست.
7. اگر مجبور باشید، آیا میتوانید بدون اسلاید، یادداشت یا ابزارهای الکترونیک، کارتان را ارائه دهید؟
الف) اسلایدها کل ارائه را شکل میدهند، بدون اسلاید، ارائهای ندارم.
ب) مطالب را از حفظ هستم.
ج) بله حتی در این شرایط بهتر میتوانم ارائه دهم.
8. برای این ارائه، چطور تمرین میکنید؟
الف) تمرین نمیکنم.
ب) قبلاً تمرین کردهام.
ج) تمرینی رسمی با حضور افراد.
9. کدام یک از موارد زیر به بهترین شکل کار شما را توصیف میکند؟
الف) اسلایدها را شمارهگذاری میکنم
ب)به آنها میگویم چه چیزی را میخواهم بیان کنم، سپس آن را مطرح کرده، و گفتههایم را مجدداً مرور مینمایم.
ج) با صدای بلند شروع کرده، زمینهچینی نموده و با اوج به کار خود پایان میدهم.
10. موقعیت ایدهآل شما در طول ارائه چیست؟
الف) در انتهای اتاق و در حال کنترل اسلایدها.
ب) پشت تریبون.
ج) در حال حرکت.
11. وقتی کارتان را ارائه میدهید، با دستهایتان چه کار میکنید؟
الف) هیچوقت در این باره فکر نکردهام.
ب) به تأثیرگذاری و تأکید بر نکات کمک میکند.
ج) به آرامی مقابل بدنم قرار میگیرند.
12. پاورپوینت برای شما چقدر اهمیت دارد؟
الف) حیاتی است.
ب) غیرضروری است.
ج) فکر میکنم باید با احتیاط از آن استفاده کنم.
13. دربارۀ انیمیشن و ویدئو چه نظری دارید؟
الف) فکر میکنم عالی هستند.
ب) حواسم را پرت میکنند.
ج) به زمان، مخاطب و پیام بستگی دارد.
14. ارائۀ کار خود را برای هر یک از مخاطبان چطور مناسبسازی میکنید؟
الف) چرا باید این کار را بکنم؟
ب) با ذکر نام شرکت از مخاطب تشکر میکنم.
ج) اسلایدها را مناسبسازی کرده و در صورت امکان نام آنها را ذکر میکنم.
این پاسخها نشاندهندۀ بیاعتمادی شما به مهارتهای ارائۀ کار و تمایل به سرهم کردن برنامه است. شما باید به نگرانکنندهترین جنبههایی که در هنگام ارائه ممکن است پیش بیاید فکر کرده و بعد از اولویتبندی کردن آنها، به نوبت به آنها بپردازید. بر تکنیکهایی تمرکز نمایید که به شما کمک میکنند ارائه را بهراحتی انجام دهید؛ نظیر غیررسمیتر کردن جلسه، تبدیل سخنرانی به گفتگو و استفاده از ابزارهای الکترونیکی. پنهان نشوید بلکه جلوی دید باشید.
شما به ارائۀ کارتان اعتماد دارید و حتی مشتاق به انجام دادن آن هستید. میدانید که این فرصتی برای درخشیدن شماست و سعی دارید از این فرصت، بیشترین استفاده را ببرید. اما اینکه به جای تمرکز بر مخاطبان، بیشتر بر خود و پیامتان تمرکز کنید، خطرناک است. امکان دارد به جنبههای فنی تأثیرگذاری کارتان اهمیت داده و در استفاده از آنها با موفقیت عمل کنید، اما بهتر است بر درک مخاطبان نیز تمرکز کنید.
بیشتر ج
این وضعیت رویکرد پیچیدهای را منعکس میکند که در آن هدف شما بیش از انتقال پیام، نتیجهگیری است؛ یعنی شما یک فرد «نتیجهگرا» هستید. مراقب باشید که خود را در این فرایند قربانی نکنید. هدف یک ارائۀ خوب، یادگیری مخاطبان است، اگر نتوانید بدرخشید، فرصت خود را از دست خواهید داد. به تکنیکهای انتقال پیام در این کتاب توجه داشته باشید.
نتیجهگیری
اگر این اولین باری است که خود را ارزیابی میکنید، پس تحلیل فوق را هنگام مطالعۀ این کتاب در ذهن داشته باشید. به قسمتهای تأکیدشده و نکات و تکنیکها توجه نمایید. این موارد به شما کمک میکنند تا میزان پاسخهای الف را کاهش داده و به ترکیبی متعادل از پاسخهای ب و ج برسید. پس از خواندن کتاب و امتحان تکنیکها، مجدداً این ارزیابی را انجام دهید. اگر صادقانه پاسخ دهید، میتوانید میزان پیشرفت خود را بهدرستی بسنجید.
اگر فردی کارکشته هستید و میخواهید کیفیت کارتان را ارتقا دهید، یا اگر برای اولین بار قرار است کاری را ارائه دهید و میخواهید اعصاب متشنجتان را تسکین دهید، این فصل به شما کمک میکند اجرای خود را برنامهریزی نموده و سؤالاتی را از خود بپرسید که پاسخهای آن برای آمادگیتان ضروری است. موارد زیر در این فصل بررسی خواهند شد:
تعیین اهداف
پاسخ دادن به این سه سؤال حیاتی در خصوص: مخاطب، محتوا و هدف
استفادۀ بهینه از موقعیت
انجام تحقیقی کامل
مثبت بیندیشید
برخی افراد ارائه دادن طرحها را دوست دارند و آن را فرصتی برای درخشیدن و بهترین موقعیت برای تأثیرگذاری بر مردم میدانند. اما کسانی نیز هستند که واکنش متفاوتی در هنگام ارائۀ کار دارند، واکنش آنها این است که «چطور میتوانم از زیر این کار شانه خالی کنم؟»
ارزیابی مزایا
همیشه احتمال خطا در نحوۀ ارائه است نه در اهداف آن. به مزایایی بیندیشید که میتوانید در نتیجۀ یک ارائۀ متفکرانه بهدست آورید. راههای بسیاری برای موفق شدن وجود دارد.
مالی: این مزیت شامل افزایش بودجه، گرفتن بودجه، یا جلب سرمایهگذاران است.
جذب کردن: اگر یک ایدۀ جهانی یا سیاست شرکتی را مطرح میکنید، سلاح اصلی شما برای تسخیر قلب و ذهن مخاطبان، ارائۀ طرح است.
تجلیل: اگر موقعیت حقیقی یا حقوقیتان در خطر است، فرصتی جهت کسب اعتبار برای خود دارید. (وقتی فردی روی صحنه طرحی را ارائه میدهد، هر دوی این موقعیتها در خطر است).
رضایت فردی: حتماً لازم نیست کار خارقالعادهای انجام دهید، اما هر ارائۀ خوبی باید در شما احساس غرور ایجاد کند.
مزایای شخصی
طبیعی است که از فکر رفتن روی صحنه، دچار اضطراب شوید و اگر ترجیح میدهید که فقط با ارائه کارتان تواناییهایتان را نشان دهید، ممکن است مخاطبان خود و فرصت ارتقا را از دست بدهید. برای عبور از مانع دلهره، باید شیوة «تمرکز» را در پیش بگیرید. ابتدا پنج هدف اصلی خود را نوشته و مشخص کنید که قرار است بر چه کسانی تأثیر بگذارید و چه پیامی را به آنها منتقل کنید. اگر نمیدانید مخاطبانتان چه کسانی هستند، پس بخشهای مربوط به مخاطب، محتوا و هدف را مطالعه نمایید.
تعیین هدف
تعیین اهداف از اهمیت زیادی برخوردار است و در دو زمینه کاربرد دارد. اول اینکه با انتخاب اهداف، گامهای نخستین را بهسوی دستیابی و آمادهسازی برمیدارید تا به بهترین شکل به آنها برسید. دوم، یک عنصر روانشناختی قدرتمند و ساده میتواند با در نظر داشتن یک هدف در ذهن، فردی را که با بیمیلی به فرایند ارائه میاندیشد، به فردی با انگیزة فراوان برای رسیدن به این هدف تبدیل نماید. این کار به شما کمک میکند در کار ارائه هدفمندتر شوید.
دستیابی به اطلاعات داخلی
اگر پاسخ سؤالات فوق را نمیدانید، باید سعی کنید آنها را بیابید. تنها با ارسال یک ایمیل یا یک تماس کوتاه تلفنی میتوانید ارائهتان را واضح و بیعیب و نقص کنید. یکی از سریعترین راهها برای رسیدن به دیدگاهی درست نسبت به یک شرکت (از جمله شرکت خودتان) نگاهی به وب سایت آن است. وب سایت شرکتها معمولاً حاوی اطلاعاتی دربارۀ سهامداران، اخبار و احتمالاً اطلاعاتی از کارکنان ارشد است و به احتمال زیاد «بیانیۀ مأموریت» را دربردارد که بیانگر هدف اصلی یا چشمانداز مطلوب شرکت است. بدانید که این بیانیه را ممکن است حتی بعضی از کارکنان شرکت ندیده باشند اما به شما کمک میکند به دیدگاه کارکنان و اهداف شرکت پی ببرید.
تطابق دادن مخاطب با هدف
به سؤالات مربوط به مخاطب بازگردید و ببینید چه چیزی برای آنها جالب خواهد بود. اگر هدف، نوعی سرگرمی یا نوعی دستگرمی برای سخنران بعدی است، بهتر است از میزان اطلاعات کاسته و بیشتر بر یک داستان، لطیفه یا ابزارهای بصری جهت بهبود اجرای خود تمرکز کنید. اگر هیچ هدفی وجود ندارد، زیرا تنها مشغول پر کردن زمان برنامه هستید، ببینید چطور میتوانید به بهترین شکل به مزایای موجود در ارائه برسید. وقتی هیچ دستورجلسۀ مشخصی وجود ندارد، باید دستورجلسۀ مناسبی برای خود تهیه کنید. توجه داشته باشید که حتی اگر هدف اصلی شما، خودنمایی است، باید پیام خود را به خوبی ارسال کنید تا مخاطبان را علاقهمند نمایید.
وظایف خود را درست انجام دهید
ارائهدهندگانی که از این کار راضی نیستند، اغلب وسوسه میشوند تا کار همکارانشان را قرض بگیرند. این کار در سطوح بسیاری منطقی به نظر میرسد؛ اگر ارائۀ آنها خوب بوده، پس برای شما هم خوب خواهد بود. در مقابل این وسوسه مقاومت کنید. در کار دیگران پاسخهای متفاوتی برای مخاطب، محتوا و هدف وجود دارد. شما در بهترین حالت، تنها به شکل سایهای از آن فرد عمل میکنید. و در بدترین حالت، هدف و فرصت خود را از دست میدهید؛ زیرا نمیتوانید به یاد بیاورید چطور یک نکته منتهی به نکتة دیگر میشود. از اسلایدها، دادهها و حکایتهای همکارانتان در ساختار ارائۀ خود استفاده کنید و به مطالب خود چیزی بیفزایید. هرگز از ارائۀ کار دیگران کپیبرداری نکنید.
تحقیق کنید
اگر محل ارائه، دفتری در انتهای راهروی محل کارتان باشد، زمان اندکی را صرف بررسی آن میکنید تا زمانی که این محل، یک سالن بزرگ در یک شهر دیگر باشد. به همین دلیل است که ارائهدهندگانی که در ادارۀ خود این جلسه را برگزار میکنند، در آن سوی میز مینشینند که پریز برق وجود دارد و شرکتکنندگان از جمله مدیران ارشد در نزدیکی در ورودی گردهم آمده و به علت ورود و خروج افراد، آشفتهخاطر میشوند.
اعتماد به نفس داشته باشید تا بتوانید از عهدۀ کار برآیید
تصور کنید مکان جلسه در آخرین لحظات تغییر کرده و به اتاق یا ساختمان دیگری منتقل شده است. آیا مطمئنید که هنوز به بهترین وجه میتوانید کارتان را ارائه دهید؟ یک دقیقه بیندیشید که اگر نتوانید اتاق را تاریک کنید تا اسلایدها را نمایش دهید، چه باید بکنید. محیطی غیررسمی را مانند دور یک میز در رستوران تصور نمایید. اطمینان از اینکه میتوانید بدون هیچ کمکی به ارائۀ کارتان بپردازید، راه خوبی برای کسب اعتماد به نفس است، طوری که بتوانید بر هر مشکل احتمالی غلبه کنید.
ارائۀ مناسبی داشته باشید
اگر میخواهید به هدف ارائه نائل آیید، مخاطبان نیز باید به خواستههایشان دست یابند. یک ارائهدهندۀ خوب مانند یک فروشندۀ خوب ابتدا خواستۀ مشتری را دریافته و سپس آنها را به خواستهشان میرساند.
انگیزه دهید
ایجاد علاقه
نه تنها محتوا، بخش اصلی ارائه است، بلکه میتواند اجرای شما را کاملاً متفاوت کند. اگر محتوای ارائۀ شما دقیق، ساختارمدار و زمانمند باشد، نیمی از راه را برای رفع اضطراب خود پیمودهاید. در این فصل خواهید آموخت که:
برگرفته از کتاب " بهترین روشهای ارائه کار"
http://fidibo.com/books/search
1396/11/23 1838
شما می توانید به عنوان اولین نفر نظر خود را ارسال نمایید
وارد کردن نام و نام خانوادگی الزامی می باشد
وارد کردن ایمیل الزامی می باشد info@iiketab.com - ایمیل وارد شده صحیح نمی باشد
وارد کردن متن الزامی می باشد
ارسال نظر