سیاست و رويارويي ايدئولوژيها
نيمه اول قرن بيستم دوره افول قدرتهاي سلطنتي و ظهور جمهوريهاي جديد بود که منجر به بيثباتيهاي گسترده سياسي به ويژه در اروپا و وقوع دو جنگ جهاني شد.
نيمه اول قرن بيستم دوره افول قدرتهاي سلطنتي و ظهور جمهوريهاي جديد بود که منجر به بيثباتيهاي گسترده سياسي به ويژه در اروپا و وقوع دو جنگ جهاني شد. در جريان جايگزيني نظم قديمي اروپا، موج ناسيوناليستي قوي با احزاب اقتدارطلب ظهور يافت و در روسيه انقلاب بلشويکي 1917 زمينه پيدايش ديکتاتوري تماميتخواه [توتاليتر] کمونيست را فراهم کرد. ضمن اينکه رکود بزرگ در دهه 1930 باعث حرکت بيشتر ايالات متحده آمريکا به سمت ليبراليسم اقتصادي و اجتماعي شد.
در پايان دهه 1930 انديشه سياسي در ميان قدرتهاي عمدة جهاني کاملاً قطببندي شده و هرکدام از آنها پيرو يکي از ايدئولوژيهاي مطرح آن روز مانند فاشيسم، کمونيسم، دموکراسي يا جامعه آزاد سرمايهداري بودند.
انقلابهاي جهاني
اين انقلابها که انديشههاي سياسي معاصر را شکل داد، از اروپا آغاز نشد. در سال 1910 يک دهه طولاني منازعات مسلحانه موسوم به «انقلاب مکزيک» آغاز و به سقوط رژيم کهنسال پورفيريودياس انجاميد. در چين سلسله کينگ با انقلاب «شينهاي» در سال 1911 ساقط و به جاي آن رژيم جمهوري توسط دکتر سون ياتسن پايهگذاري شد. اما تأثيرگذارترين حوادث انقلابي آن زمان در روسيه رخ داد. ناآرامی هاي سياسي منجر به يک انقلاب ناموفق در سال 1905 شد و دوباره در سال 1917 بار ديگر آن ناآراميها شعلهور گرديد و به سرنگوني خشونتبار نيکلاي دوم توسط بلشويکها [حزب بلشويک لنين] انجاميد. خوشبينيهاي زياد در پايان جنگ جهاني اول به پايان رسيد. اميد تشکيل جامعه ملل براي ايجاد صلح پايدار با توجه به تنشهاي به وجود آمده در اروپا اندک بود. غرامتهاي سنگين و فروپاشي اقتصادي پس از جنگ، عوامل اصلي شکلگيري جنبشهاي تندرو و راديکال بودند.
ديکتاتوري و مقاومت
از ميان احزاب کوچک تندرو در ايتاليا و آلمان دو حزب فاشيست بنيتو موسوليني در ايتاليا و حزب نازي در آلمان ظاهر شدند. در اسپانيا در واکنش به تشکيل جمهوري دوم اسپانيا ناسيوناليستها به رهبري فرانسيسکو فرانکو براي دستيابي به قدرت جنگيدند و در روسيه بعد از مرگ ولاديمير لنين در سال 1924، ژوزف استالين به شکل فزايندهاي به خودکامگي گراييد. او مخالفان را حذف کرده و اتحاد جماهير شوروي را به عنوان يک قدرت نظامي و صنعتي بنيان نهاد.
در حاليکه در قاره اروپا رژيمهاي تماميتخواه و توتاليتر گسترش يافته و قدرت ميگرفتند، بريتانيا با فروپاشي امپراتوري خود مواجه شد. جنبشهاي استقلالطلبانه در مستعمرهها، حاکميت بريتانيا را تهديد ميکرد، بخصوص در هند، که به شکل کمپين نافرماني مدني مسالمت آميز به رهبري مهاتما گاندي تبلور يافت، در آفريقا نيز فعالاني چون جوموکنياتا در کنيا مقاومت جدي بر عليه استعمار اروپايي ها نشان ميدادند.
ورود به مشاجره
در ايالات متحده، سقوط بزرگ بازار بورس نيويورک در سال 1929 به سالهاي پر رونق دهه 1920 پايان داده و باعث رکود بزرگ شد. در سال 1933 فرانکلين روزولت برنامهاي موسوم به «برنامه جديد» [نيوديل] که برنامه مداخلهگرايانه دولتي بود، ارائه نمود. ايالات متحده ترجيح ميداد در رويدادهاي بيثباتکنندة اروپا بيطرف بماند. اما سياستهاي نژادپرستانه حزب نازي باعث مهاجرت روشنفکران از اروپا به آمريکا بخصوص مارکسيستهاي معروف به مکتب فرانکفورت شد. اين مهاجران انديشههاي جديدي داشتند که برخي از اين انديشهها، سياستهاي روزولت را به چالش ميکشيد.
ايالات متحده نه تنها به حوادث اروپا بيتوجهي ميکرد بلکه تحولات آسيا را نيز که شاهد نظاميگري ژاپنيها بود و جرقههاي جنگ 1937 چين ـ ژاپن را ناديده ميانگاشت. وقتي که جنگ ژاپن عليه چين آغاز شد مائوتسه تونگ به عنوان يک رهبر برجسته کمونيست ظهور کرد.
بريتانيا نيز در مواردي به جز تعديدات فاشيستي تمايلي به مداخله در چنين مناقشههايي نداشت. حتي در ناآراميهاي جنگهاي داخلي 1936 اسپانيا که آلمان و اتحاد جماهير شوروي از مخالفين حمايت ميکردند، بريتانيا سعي ميکرد فاصله خود را با آنها حفظ کند. اما فشارها بر بريتانيا افزايش مييافت و ايالات متحده تصميم گرفت زيادهخواهي منطقهاي هيتلر را متوقف کند. بعد آغاز جنگ در سال 1939، اتحاد کشورها با آمريکا عليه آلمان بخصوص پس از حمله ژاپنيها در 1941 به بندر پرل هابر در هاوايي افزايش يافت. اگرچه بريتانيا ـ آمريکا و شوروي در طول جنگ جهاني دوم به شکل موفقيتآميزي با يکديگر همکاري ميکردند، ولي بعد از غلبه بر فاشيسم، اختلافات سياسي بار ديگر اوج گرفت. کمونيسم شرقي در مقابل سرمايهداري غرب پديدار شد و اروپا در ميانه اين نزاع قرار گرفت و همه چيز براي شروع جنگ سردي مهيا شد که دههها پس از پايان جنگ جهاني بر سياست جهاني سايه افکنده بود.
برگرفته از کتاب "کتاب سیاست"
http://sabzanbook.com/
1396/11/21 1152
شما می توانید به عنوان اولین نفر نظر خود را ارسال نمایید
وارد کردن نام و نام خانوادگی الزامی می باشد
وارد کردن ایمیل الزامی می باشد info@iiketab.com - ایمیل وارد شده صحیح نمی باشد
وارد کردن متن الزامی می باشد
ارسال نظر